Dapat Interview Tetapi Terpaksa Tolak Melalui Emel Atau Telefon.

Tidak ada siapa yang tahu apakah yang akan berlaku pada masa akan datang. Begitu juga dengan diri anda.

Setelah mendapat panggilan temuduga, mungkin berlaku perkara yang tidak diingini sehingga anda terpaksa membatalkan temuduga yang anda tunggu selama ini.

Ikuti perkongsian ini untuk membatalkan temuduga melalui telefon atau emel.

Mengapa Anda Perlu Membatalkan Temuduga?

Anda mungkin perlu membatalkan temuduga disebabkan oleh :

  • Anda menerima tawaran pekerjaan dari syarikat lain.
  • Anda mendapat tawaran melanjutkan pelajaran.
  • Anda mengenalpasti bahawa anda tidak layak untuk menjawat jawatan tersebut.
  • Jarak perjalanan ke tempat kerja tersebut terlalu jauh dan memerlukan kos yang tinggi.

Anda perlu memberitahu kepada pihak majikan mengenai pembatalan temuduga dengan segera supaya pihak syarikat boleh menggantikan dengan calon yang baru. Mungkin pihak syarikat sangat memerlukan pekerja untuk jawatan tersebut dengan segera.

Mungkin juga anda perlu menjadualkan semula temuduga anda. Sekiranya anda merancang untuk menjadualkan semula, pastikan anda mempunyai waktu yang sesuai untuk anda hadir temuduga tersebut.

Untuk kedua-dua situasi ini, anda perlu memberitahu pembatalan temuduga ini dengan penuh profesional dan pihak syarikat akan bertolak ansur dengan anda sekiranya anda memberikan alasan yang kukuh kepada mereka.

maklumatsyrkt

Cara Membatalkan Temuduga Melalui Telefon Atau Emel

Berikut adalah langkah penting untuk membatalkan temu ramah melalui e-mel:

  • Beri notis anda secepat mungkin
  • Rancang untuk menjadualkan semula jika diperlukan
  • Ringkas dan berbudi bahasa
  • Nyatakan butir-butir temuduga

1. Beri notis anda secepat mungkin

Apabila anda membuat keputusan untuk membatalkan temuduga, anda harus menghubungi Pengurus Sumber Manusia secepat mungkin. Ini sangat penting sekiranya anda mahu menjadualkan semula temuduga anda. Jika mahu membatalkan temuduga, beritahu kepada syarikat 3 hari lebih awal daripada tarikh temuduga. Berikan notis dengan melalui emel atau melalui telefon.

2. Rancang untuk menjadualkan semula jika diperlukan

Sekiranya anda tidak dapat menghadiri temuduga kerana keadaan yang tidak dijangka, mohon untuk menjadualkan semula tarikh temuduga. Hantar notis secepat mungkin. Nyatakan alasan anda dan yakinkan mereka bahawa anda sangat berminat dengan tawaran jawatan tersebut. Berikan tarikh yang sesuai untuk dipertimbangkan.

3. Ringkas dan berbudi bahasa

Hantar emel secara ringkas dan penuh teratur dan terus kepada tujuan sama ada anda mahu membatalkan atau menjadualkan semula temuduga anda.

Bersikap sopan dan berbudi bahasa ketika menyatakan permohonan anda dan ucapkan maaf di atas masalah yang telah anda lakukan.

4. Nyatakan butir-butir temuduga

Sertakan butir-butir temuduga seperti nama jawatan, nama anda, lokasi temuduga dan tarikh temuduga.

Mungkin dengan menyatakan butiran temuduga dapat membantu anda untuk mendapat jadual baru temuduga dan pihak syarikat juga dapat menjalankan temuduga untuk calon yang lain untuk menggantikan anda sekiranya anda menolak untuk ditemuduga.

Template Emel Pembatalan Temuduga

Gunakan template ini untuk menjadualkan semula atau membatalkan temuduga.

Template emel pembatalan

[Nama anda]

Subjek: Pembatalan Temuduga

Tuan / Puan,

Terima kasih kerana menghubungi saya mengenai temuduga [nama jawatan] yang terdapat di [nama syarikat] tuan / puan. Tujuan emel ini adalah untuk memberitahu kepada pihak tuan / puan bahawa saya perlu membatalkan temuduga yang dijadualkan pada [tarikh dan waktu] di [lokasi temuduga].

Walaubagaimanapun, saya amat menghargai peluang yang diberikan ini. Saya memohon maaf kerana saya belum bersedia sepenuhya untuk ditemuduga untuk jawatan ini. [Sertakan alasan jika berkenaan.]

Saya mohon maaf diatas sebarang kesulitan. Segala pertimbangan daripada pihak tuan / puan amat saya  hargai. Terima kasih.

Yang benar,
[Nama anda]

Templat emel menjadualkan semula temuduga 

[Nama anda]

Subjek: Penjadualan Semula Temuduga

Tuan / Puan,

Terima kasih kerana menghubungi saya mengenai temuduga [nama jawatan] yang terdapat di [nama syarikat] tuan / puan. Tujuan emel ini adalah untuk memberitahu kepada pihak tuan / puan bahawa saya perlu membatalkan temuduga yang dijadualkan pada [tarikh dan waktu] di [lokasi temuduga].

Saya juga memohon agar pihak tuan / puan bermurah hati untuk memberikan peluang kepada saya dengan menjadualkan semula temuduga ini. Sekiranya tuan / puan ingin menjadualkan semula temuduga ini, saya boleh hadir pada [nyatakan tarikh dan masa] yang dinyatakan ini.

Saya mohon maaf diatas sebarang kesulitan. Segala pertimbangan daripada pihak tuan / puan amat saya  hargai. Terima kasih

Yang benar,
[Nama anda]
[Nombor telefon dan emel anda]

email

Semoga dengan perkongsian in dapat membantu anda membatalkan temuduga dengan cara yang lebih teratur dan profesional.

Semoga berjaya.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.