Info Kini Malaysia Untuk Malaysian

Dipanggil Temuduga Guru? Ini Cara Jawab Soalan Apa Kelebihan dan Kekurangan Anda

6,985

Bagi anda soalan kelemahan dan kekurangan semasa ditemuduga itu adalah sangat biasa. Tetapi jika anda ditemuduga untuk menjadi seorang guru,soalan tersebut sangat berkaitan dengan kemampuan dan kemahiran mengajar anda.

Buat persiapan untuk menjawab soalan yang bakal ditanya semasa temuduga nanti.

cikgu 1

Mengapa Penemuduga Bertanya Mengenai Kelebihan Dan Kekurangan

Orang yang tahu kelebihan dirinya lebih cenderung untuk memanfaatkannya. Sementara itu, mereka yang mengetahui kekurangan diri sendiri mungkin mengambil langkah untuk memperbaikinya. Bagi guru, pentingya memahami kelebihan yang mereka ada. Seseorang yang mempunyai kelebihan diri lebih layak untuk membantu pelajar mereka untuk melakukan perkara yang sama.

Tanyakan pada diri anda apakah aspek pengajaran yang paling anda gemari. Kaji penilaian prestasi dan tulis kelebihan anda yang paling anda suka. Tanya juga kepada rakan karib, ahli keluarga atau rakan sekerja untuk membantu anda memperbaikinya.

Bagi guru, sangat penting bagi mereka untuk mengenal pasti kelemahan dan mencipta penyelesaian.

Menggunakan Teknik Respons Temuduga STAR

STAR bermaksud Situasi (Situation), Tugas (Task), Tindakan (Action) dan Hasil (Result). Teknik tindak balas temuduga STAR adalah dengan menggunakan cerita dan pengalaman peribadi untuk dikaitkan dengan jawatan yang ditemuduga.

Semasa temuduga guru, penemuduga mungkin bertanyakan soalan bagaimana anda menguruskan situasi tertentu  seperti “Apakah sesuatu perkara yang sangat anda banggakan?” atau “Beritahu saya ketika manakah anda melakukan kesalahan.”

Soalan pertama ini dapat menggambarkan kekuatan (seperti kreativiti atau empati) dan yang kedua dapat menunjukkan bagaimana anda mengatasi kelemahan dan belajar dari kesalahan tersebut. Semasa menjawab soalan, cuba gunakan kaedah STAR dengan menerangkan situasi di mana anda menunjukkan kekuatan atau mengatasi kelemahan.

cikgu 3

Contoh Jawapan “Apa Kekuatan Terbesar Anda” Untuk Temuduga

Terangkan kelebihan anda kepada penemuduga dengan menamakan kekuatan, kemudian ceritakan pengalaman peribadi atau contoh ringkas untuk menunjukkan bagaimana anda menggunakannya untuk mengajar dengan berkesan.

Contoh Kelebihan Guru

Lihat contoh jawapan berikut :

Contoh Kelebihan Guru : Bekerjasama

“Saya adalah seorang yang hebat dan bertenaga. Dua tahun yang lalu, seluruh pasukan mengajar tingkatan lima sekolah saya adalah orang baru. Untuk memupuk semangat berpasukan, saya mencadangkan kami memilih tema dan membuat aktiviti hiasan dan membina pasukan antara pelajar setiap pagi.”

Contoh Kelebihan Guru: Empati

“Saya sering diberitahu oleh ibu bapa pelajar saya bahawa anak-anak mereka merasa disayangi dan dijaga di kelas saya. Saya cendurung untuk mengambil berat hal pelajar saya mungkin orang susah, berlapar kerana tiada makanan di rumah dan sangat memerlukan bantuan. Semasa saya mula mengajar, seorang pelajar menarik perhatian saya kerana bersikap agresif dan bergaduh di dalam kelas. Saya menahannya 1 jam selepas kelas tamat dengan memintanya memintanya membantu saya membersihkan kelas dan menyiapkan pelajaran untuk keesokan harinya. Tahun lepas, dia menjemput saya hadir ke hari gradusi sekolah menengah dan mengucapkan terima kasih atas sokongan saya selama ini. ”

Contoh Kelebihan Guru : Susunan

“Saya yakin dapat memperoleh keputusan yang baik dan saya bangga dengan kenyataan bahawa kelas saya selalu mendapat markah yang ditetapkan oleh pihak sekolah dan Jabatan Pendidikan Negeri. Saya menyusun setiap kerja dengan jelas pada awal tahun persekolahan dan memastikan ibu bapa mengetahui tentang kedudukan pelajaran anak-anak mereka. Saya mempunyai poster di dinding yang menjelaskan strategi disiplin saya dan meminta ibu bapa menandatangani poster tersebut untuk menyatakan bahawa mereka telah membacanya dan menyokong usaha saya. ”

Contoh Kelebihan Guru : Kemahiran Teknologi

“Saya sangat meminati teknologi dan saya adalah orang pertama yang memuat turun aplikasi baru dan memberi maklum balas kepada rakan sekerja mengenai alat dan teknologi mana yang paling sesuai digunakan di dalam kelas. Sebenarnya, baru-baru ini saya membuat satu blog dimana saya mengkaji perisian, program dan aplikasi pengajaran untuk kegunaan guru-guru dan telah mendapat banyak maklumbalas yang positif. Saya sangat menggalakkan pelajar saya mahir menggunakan teknologi untuk kegunaan mereka di masa akan datang.”

teknologi

Contoh Kelebihan Guru : Kreativiti

“Semasa di universiti, saya mengambil jurusan penulisan kreatif dan pendidikan dan berkecimpung dalam bidang seni. Oleh itu, ketika menghias bilik darjah dan mengadakan aktiviti untuk murid kelas saya, saya rasa saya mempunyai kelebihan yang lain daripada orang lain. Saya juga pernah mengajar matematik melalui pertunjukan boneka: Pelajar saya mengukur dan membina pentas dan mengatur permainan boneka yang mereka cipta sendiri. Setiap hujung tahun saya mengadakan “Galeri Seni” untuk ibu bapa datang dan melihat pameran hasil kreativiti pelajar.”

Contoh Kekurangan Guru

Pilih kelemahan anda dan jelaskan bagaimana untuk menyesuaikan dengan pekerjaan anda secara jujur.

Berikut adalah beberapa contoh bagaimana anda menerangkan kelemahan dan cara yang menunjukkan bahawa anda sedang memperbaikinya.

Contoh Kekurangan Guru : Kekurangan Kemahiran Teknologi

“Saya kurang mahir menggunakan komputer dan tidak suka membuka emael. Jadi, saya mengambil inisiatif dengan belajar menggunakan komputer serta teknologi yang terkini. Saya juga belajar untuk menggunakan aplikasi terkini untuk menjadikan kelas saya lebih menarik seperti membuat pengajaran menggunakan aplikasi seperti Youtube dan mengajak pelajar saya untuk membentang tugasan menggunakan Slide Powerpoint. Saya merancang untuk terus mengikuti sekurang-kurangnya dua kelas teknologi setahun untuk mengemas kini kemahiran saya. ”

Contoh Kekurangan Guru : Takut Bercakap Di Khalayak Ramai

“Saya menjadi guru kerana saya suka anak-anak, tetapi saya sukar bercakap di hadapan orang yang lebih dewasa. Ini tidak menjadi masalah ketika saya mengajar sekolah rendah. Tetapi sekarang saya  mengajar di sekolah menengah dan saya perlu melakukan sesuatu untuk memperbaiki kelemahan saya. Saya menyertai kelas pengucapan awam dan perlahan-lahan memperolehi keyakinan dan keberanian untuk bercakap di hadapan kumpulan besar. Saya merancang untuk terus aktif dengan kelas pengucapan awam setiap bulan.”

public speaking

Contoh Kekurangan Guru : Perancangan Berlebihan

“Sebagai seorang guru, saya selalu merancang setiap pelajaran dengan teliti dan lebih awal. Pelajar saya tahu dengan tepat apa kerja rumah, kuiz dan ujian yang menanti mereka setiap hari. Namun, saya merasa terganggu dengan hal yang tidak dirancang seperti latihan kebakaran dan perkara lain yang tidak dijangka yang mengganggu waktu pengajaran. Dengan bantuan rakan sekerja, saya belajar untuk menjadi lebih spontan sehingga saya dapat menerima perubahan. ”

Kelebihan Dan Kekurangan Yang Perlu Dipertimbangkan

Berikut adalah senarai kelebihan yang mungkin ada pada anda dan membantu anda merancang jawapan yang sesuai ketika temuduga :

 • Kemahiran teknikal
 • Kreativiti
 • Empati atau kebaikan
 • Disiplin
 • Kegigihan
 • Bekerjasama
 • Sabar

Pertimbangkan kelemahan ini sekiranya anda merancang untuk memberitahu kepada penemuduga :

 • Kekurangan pengetahuan teknologi
 • Bergantung pada rutin
 • Pemahaman yang tidak lengkap mengenai kemahiran tertentu
 • Dunia kerja-kehidupan yang tidak seimbang

Setiap kita mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Semuanya terletak pada pilihan masing-masing bagaimanakan untuk manfaatkan kelebihan yang ada dan bagaiman untuk mengatasi kekurangan tersebut.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat anda.

Nak Info Ke Email Anda?
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Terkini Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Comments
Loading...