Bagaimana Ceritakan Kelebihan Peribadi Anda Ketika Temuduga. Lihat Senarai Ini

Kelebihan Peribadi Anda

Semasa temuduga semestinya anda menceritakan kelebihan anda untuk memastikan majikan tertarik untuk mengambil anda memegang jawatan yang ditawarkan.

Begitu juga sekiranya anda diminta untuk menceritakan kelebihan peribadi anda. Ini adalah kerana majikan sudah mula berminat untuk mengetahui tentang diri anda dengan lebih lanjut dan ingin mengenalpasti kekuatan diri anda serta memastikan ia sesuai dengan jawatan yang ditawarkan.

kelebihan peribadi

Kenal Pasti Kelebihan Peribadi anda

Sebelum temuduga, pastikan anda mengetahui kelebihan diri anda. Anda boleh mengenalpasti kekuatan, kemahiran dan kualiti diri anda dan kaitkan dengan jawatan yang dipohon.

Jelaskan mengapa kemahiran yang dinyatakan adalah yang terbaik buat syarikat dan mengapa anda layak untuk jawatan tersebut.

Untuk mengenalpasti kelebihan peribadi anda :

  • Catat perkara yang anda gemari. Luangkan masa beberapa minit untuk mengenal pasti aktiviti yang paling anda gemari dan perkara yang menjadikan pengalaman ini menyeronokkan. Contohnya, jika anda gemar melakukan teka-teki silang kata untuk menghilangkan tekanan, anda mungkin seorang pemikir kritikal yang baik dan penyelesai masalah.
  • Pertimbangkan maklum balas yang anda terima dari orang lain. Ingat kembali ketika seseorang memberitahu anda sesuatu yang mereka suka atau kagumi tentang anda. Contohnya anda mahir berkomunikasi serta bijak mengatur dan memimpin pekerja yang lain. Anda juga boleh menceritakan tentang pencapaian dan anugerah yang anda terima sebagai satu bukti kelebihan anda diiktiraf oleh orang lain.
  • Fikirkan siapa role model peribadi dan profesional anda. Pastikan kelebihan mereka yang mengkagumkan anda serta pencapaian mereka yang boleh menjadi ikutan anda.

Cara Menonjolkan Kelebihan Peribadi Semasa Temuduga

Untuk mengenalpasti kelebihan peribadi anda, anda boleh menggunakan 2 kaedah berikut yang menyediakan jawapan yang berkesan dengan kaedah respons temuduga STAR.

Sila rujuk : Kaedah STAR

Walaupun format jawapan ini digunakan hampir pada semua temuduga, contoh jawapan berikut sesuai untuk menjawab pertanyaan, “apa kelebihan peribadi anda?”.

Fokus pada kualiti, bukan kuantiti

Pilih 3 hingga 5 kelebihan peribadi anda. Fokus dan sediakan jawapan anda. Pertimbangkan kemahiran yang diperlukan dalam industri anda dan kenal pasti kelebihan peribadi anda untuk melengkapkannya.

Contohnya kelebihan diri anda adalah seorang yang bersedia dan kreatif. Gabungkan dengan kemahiran anda untuk memastikan tugasan yang diberikan siap sebelum tarikh yang ditetapkan. Kemudian usaha yang anda lakukan menjadi satu amalan berterusan oleh pekerja di syarikat tersebut kerana  berkesan untuk menghasilkan kerja yang berkualiti.

Sokong kekuatan anda dengan kisah peribadi

Kenal pasti cerita yang boleh anda kongsi untuk menunjukkan pengalaman sebelumnya. Mulakan dengan menjawab soalan secara langsung, kemudian ikuti dengan pernyataan peribadi.

Contoh : “Rasa ingin tahu saya adalah salah satu kelebihan terbesar saya. Semasa mendapatkan tugasan yang baru, saya bertanya kepada pelanggan mengenai hobi dan latar belakang mereka. Ini membantu saya menjalin hubungan peribadi dengan mereka sambil memastikan komunikasi mudah dan produktif.”

kelebihan diri

Berikan Jawapan Yang Jujur

Walaupun setiap temuduga berbeza, kebanyakan majikan menggunakan beberapa soalan yang sama untuk mengenali calon mereka dengan lebih baik.

Berikut adalah beberapa contoh soalan temuduga :

  • Ceritakan tentang diri anda
  • Apa kelebihan anda?
  • Apakah kelemahan anda?
  • Bagaimana anda menangani konflik?
  • Mengapa kami mesti menawarkan jawatan ini kepada anda?

1. Ceritakan tentang diri anda

Ini adalah soalan pertama ketika sesi temuduga dan peluang anda untuk memperkenalkan kelebihan peribadi anda kepada penemuduga. Siapkan jawapan yang membahas secara ringkas sejarah profesional anda, pencapaian yang paling anda banggakan dan matlamat kerjaya yang relevan. Penemuduga sudah mempunyai resume anda, jadi berikan mereka maklumat yang belum mereka lihat atau dengar tentang anda.

2. Apakah kelebihan anda?

Apabila penemuduga bertanya tentang kekuatan terbaik anda, mereka ingin mengetahui bagaimana kekuatan anda dapat membantu organisasi mereka berjaya. Luangkan masa untuk menyemak senarai tanggungjawab dalam keterangan pekerjaan sehingga anda dapat menyesuaikan jawapan anda dengan tepat.

3. Apakah kelemahan anda?

Penemuduga juga mungkin akan bertanya mengenai kelemahan diri anda. Bersikap jujur ​​tentang kekurangan sebenar sambil berkongsi langkah yang anda ambil untuk diperbaiki.

4. Bagaimana anda menangani konflik?

Penemuduga pasti bertanya bagaimana anda menangani konflik, kerja berpasukan atau kepemimpinan. Ini kerana mereka menginginkan contoh pengalaman tertentu untuk mengukur bagaimana anda dapat menangani situasi yang serupa dalam organisasi mereka. Sediakan contoh-contoh yang seusai untuk menghadapi konflik di tempat kerja. Terangkan keadaan dan bagaimana anda menguruskannya dan ceritakan hasilnya.

5. Mengapa kami menawarkan jawatan ini kepada anda?

Secara amnya, ini adalah salah satu pertanyaan terakhir yang ditanyakan oleh pewawancara, dan ini adalah peluang untuk meninggalkan kesan yang kuat dan berkekalan pada mereka. Gunakan kemahiran khusus yang dinyatakan dalam perihal pekerjaan dan berikan contoh bagaimana kekuatan peribadi anda membolehkan anda berjaya.

kelebihan diri dan peribadi

Meluangkan masa untuk merancang jawapan untuk soalan temuduga seperti ini membuatkan anda lebih yakin dalam temu ramah dan membantu anda mengelakkan kesilapan biasa.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.