Contoh Soalan Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29

Tahu tak apa yang disoal dalam peperiksaan Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29? Skop soalan bagaimana yang disoal? Kaedah penilaian exam pula bagaimana? Bagaimana pula kriteria lulus peperiksaan Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional? Banyak bukan persoalan anda sebagai calon.

Tak pasti! Kurang jelas! Tak Pernah Jawab Exam!! Saya Baru Grad!!!

Mungkin ini antara masalah bagi calon pertama kali terlibat dalam peperiksaan kemasukan jawatan kerajaan. Tak mengapa kerana ianya bukan masalah anda seorang, ramai lagi mempunyai masalah serupa. Di bawah admin kongsikan beberapa soalan untuk rujukan anda calon peperiksaan Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional.

Untuk makluman Contoh Soalan Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 dalam artikel ini adalah sesuai untuk rujukan jawatan Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 (Penyejukbekuan dan Penyaman Udara), Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 (Kimpalan), Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 (Komputer dan Rangkaian) dan juga Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 (Elektrik).

Moga menjadi rujukan untuk anda menjawab peperiksaan nanti. 

TAHNIAH DAPAT EXAM, BUAT SEHABIS BAIK

Sebelum itu, tahniah admin ucapkan bagi calon terpilih duduki peperiksaan online nanti. Sekiranya anda mendapat panggilan ujian, ini bermakna anda sudah melepasi syarat-syarat yang ditetapkan dan ini adalah langkah pertama sebelum anda mendapat lantikan perjawatan.

Syarat nak dapatkan lantikan bagi jawatan ini, calon WAJIB LULUS dan jawab soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 pada tarikh dan masa yang ditetapkan terlebih dahulu. Calon peperiksaan Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 akan di uji dengan Ujian Psikometrik PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL. Ujian ini tidak banyak bezanya dengan Ujian Sahsiah dan Minat.

Berikut sedikit informasi berkaitan Ujian Psikometrik SPA dan beberapa contoh soalan Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29.

APA ITU UJIAN PSIKOMETRIK?

Menurut Portal SPA Malaysia;

Ujian psikometrik dirancang untuk mengukur trait-trait individu berdasarkan keserasian individu terhadap pekerjaan (job-fit), organisasi (organization-fit), serta sifat kerja berpasukan (team-fit).

Berikut adalah beberapa elemen penilaian dalam ujian psikometrik:

 • Kepimpinan: Kemampuan untuk memimpin dan mengarahkan orang lain.
 • Kebolehan Sosial: Kemampuan untuk berinteraksi dan berkomunikasi dengan orang lain.
 • Komunikasi: Kemampuan untuk menyampaikan dan menerima informasi.
 • Toleransi: Kemampuan untuk menerima dan menghargai perbedaan.
 • Kerjasama: Kemampuan untuk bekerja sama dengan orang lain untuk mencapai tujuan bersama.
 • Kestabilan Emosi: Kemampuan untuk mengendalikan emosi dalam berbagai situasi.
 • Integriti: Adanya nilai-nilai moral dan etika yang kuat.
 • Disiplin: Kemampuan untuk mengikuti aturan dan prosedur.
 • Kejujuran: Sifat jujur dan dapat dipercaya

Data-data penilaian diperolehi melalui kaedah laporan kendiri (self-report) iaitu individu perlu menjawab jujur dan memberikan jawapan yang paling tepat mengenai dirinya.

Melalui respon atau jawapan yang telah diberikan oleh calon, sistem komputer akan memproses dan menganalisis data-data jawapan untuk dipadankan dengan kesesuaian seseorang calon dengan ciri-ciri dan kompetensi yang piawai pada sesuatu jenis jawatan.

Tahukah anda SPA menggunapakai kaedah penilaian yang holistik bagi tujuan menilai aspek sikap, pengetahuan, kompetensi, kemahiran serta personaliti calon-calon untuk menentukan kesesuaian individu bagi tujuan lantikan sesuatu jawatan.

Di antara kaedah ujian yang digunakan adalah ujian psikometrik, ujian pengetahuan dan kemahiran kerja, ujian kompetensi serta temu duga. Itu antara kaedah penilaian yang digunakan untuk menyisihkan calon layak menjawat sesuatu jawatan dan tidak.

Calon yang pernah berkali-kali lalui ujian psikometrik tetapi susah nak lulus mesti tertanya-tanya kan macam mana nak lulus ujian ini? Anda sebagai calon peperiksaan kerajaan tentu dah tahu mengenai kaedah ini bukan? Jika belum sila baca perkongsian ini.

Seperti yang kita tahu, ujian psikometrik adalah untuk melihat keperibadian calon. Namun adakah ujian psikometrik ada status lulus dan gagal?

ADAKAH UJIAN PSIKOMETRIK ADA STATUS LULUS & GAGAL?

Sama juga seperti penilaian temu duga, kejayaan atau kegagalan individu dalam ujian ini bergantung kepada:

 • kejujuran seseorang individu melaporkan tentang dirinya dalam memberikan reaksi mengenai sesuatu perkara yang ditanyakan,
 • di mana aspek kebolehpercayaan dan kesahan maklumat yang diberikan menjadi sebahagian daripada asas penilaian dalam ujian.

Oleh kerana bilangan calon yang memohon sesuatu jawatan itu adalah besar bilangannya, penentuan calon lulus dalam urusan ujian psikometrik juga mengambil kira bilangan calon yang akan dipanggil ke peringkat temu duga iaitu:

 • berdasarkan nisbah bilangan kekosongan jawatan dengan bilangan yang ditetapkan untuk dipanggil ke peringkat temu duga,
 • contohnya jika kekosongan ialah 20, maka bilangan calon yang berjaya dipanggil ke peringkat temu duga adalah 200 orang (1:10) iaitu yang terbaik berdasarkan merit skor semua calon yang menduduki ujian.

KAEDAH PENILAIAN UJIAN PSIKOMETRIK

Bagi konsep ujian psikometrik (penilaian personaliti/kompetensi), ia direkabentuk untuk:

 • Mengukur trait-trait individu berasaskan keserasian individu terhadap pekerjaan (job-fit), organisasi (organization-fit) serta sifat kerja berpasukan (team-fit).

Data-data penilaian diperolehi melalui kaedah laporan kendiri (self-report) iaitu individu perlu:

 • Menjawab jujur dan memberikan jawapan yang paling tepat mengenai dirinya.

Kaedah ini sama dengan proses temu duga berasaskan kompetensi, cuma yang membezakannya ialah penemuduga akan menyoal secara verbal kepada calon dengan menggunakan soalan-soalan yang piawai yang telah disediakan, manakala ujian psikometrik meminta calon sendiri menjawab secara laporan kendiri (self-report) dengan memberikan respon kepada soalan-soalan atau kenyataan yang telah disediakan secara paparan komputer. Melalui respon atau jawapan yang telah diberikan oleh calon:

 • Sistem komputer akan memproses dan menganalisis data-data jawapan untuk dipadankan dengan kesesuaian seseorang calon dengan ciri-ciri dan kompetensi yang piawai pada sesuatu jenis jawatan.

TUJUAN UJIAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL DIADAKAN

Tujuan utama Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 diadakan adalah untuk mengukur Personaliti dan Sahsiah seseorang calon sebelum layak di panggil untuk menghadiri temuduga atau menjawat sesuatu jawatan.

Ujian ini dikenali juga dengan Ujian Psikologi SPA, Ujian Sahsiah dan Minat atau Ujian Penaksiran Personaliti SPA. Tujuannya jelas, ingin memilih calon yang mempunyai daya pemikiran yang sesuai dengan jawatan yang akan di jawat nanti.

Ujian Psikometrik Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 (Ujian Psikologi SPA) ini merupakan salah satu Seksyen wajib jawab bagi calon Penolong Pegawai Latihan Vokasional setelah Peperiksaan Penolong Pegawai Latihan Vokasional kali ini diadakan secara online.

Ia merupakan Seksyen peperiksaan khas bagi menilai calon layak menjawat jawatan.

Lulus Seksyen ini juga merupakan syarat penting dalam pengambilan Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29. Berdasarkan peranan dan tugas seorang Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 yang pelbagai, seorang calon layak perlulah mempunyai ciri kepimpinan dan pemikiran positif.

UJIAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL DV29

Calon-calon dikehendaki menjawab item-item yang mengukur gagasan personaliti calon iaitu kepimpinan, kebolehan sosial, komunikasi, toleransi, kerjasama, kestabilan emosi, integriti, disiplin dan kejujuran.

Seksyen Ujian Psikometrik PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL dikenali juga sebagai Seksyen “Psikologi”, ia merupakan bahagian yang berkaitan dengan situasi di mana sahsiah atau personaliti diri anda akan di nilai. Dengan kata lain kecenderungan anda akan di nilai melalui set soalan yang diajukan.

Konsep ujian Psikologi sama seperti ujian Fizikal yang diadakan, ia cenderung untuk memilih calon yang layak dari segi pemikiran.

Ujian bahagian ini tidak mempunyai format yang tetap dan soalan akan ditarafkan mengikut keperluan. Untuk menjawab bahagian ini tidak seharusnya menjadi satu masalah bagi calon peperiksaan Penolong Pegawai Latihan Vokasional.
Format soalan dan jawapan juga tidak tetap. Anda berkemungkinan hanya di beri 2 pilihan jawapan sama ada YA atau TIDAK, BETUL atau SALAH, SETUJU dan TIDAK SETUJU.

SKOP SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK/PENAKSIRAN PERSONALITI SPA

Berikut merupakan skop soalan yang mungkin diajukan kepada calon;

 • Kemahiran Berfikir
 • Sikap
 • Perwatakan
 • Emosi
 • dan lain-lain
Untuk menjawab dengan baik soalan ini, anda perlu melihat refleksi diri anda dalam menjalani kehidupan seharian. Sikap anda, cara pemikiran, tindakan anda terhadap diri dan sekeliling perlu mencerminkan pemikiran POSITIF.

CONTOH SOALAN UJIAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL SPA

1. Saya mudah berasa terganggu apabila orang lain mencampuri hal atau urusan kerja saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

2. Saya selalu berusaha untuk menyelesaikan tugas dengan teliti dan tepat.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

3. Saya merasa tenang ketika menganalisis data atau informasi secara detail.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

4. Saya merasa selesa bekerja dengan angka.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

5. Saya merasa terganggu apabila orang lain menggangu kerja saya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

6. Saya selalu berusaha untuk meningkatkan ilmu dan pengetahuan saya dalam bidang Vokasional.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

7. Pepatah “Bersatu Teguh, Bercerai Roboh” tidak sesuai pada masa kini.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

8. Saya menggunakan helah dalam permainan semata-mata untuk menang.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

9. Berbaris untuk membayar bil adalah yang menyusahkan.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

10. Khidmat Negara perlu dikenakan kepada semua rakyat berumur 21 tahun.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

11. Dalam membincangkan sesuatu yang serius, saya masih boleh berjenaka.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

12. Saya ingin mengetahui sesuatu dengan lebih mendalam.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

13. Impresi pertama mempengaruhi pendapat sesorang.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

14. Saya menjerit/menangis apabila perasaan saya tertekan.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

15. Saya mudah berasa bosan.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

16. Saya akan membuktikan keputusan yang saya buat adalah betul

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

17. Saya akan bertanya jika kawan saya kelihatan bermasalah

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

18. Saya menghadiri sesuatu majlis dan meninggalkannya sebaik sahaja ia bermula.

a. Sangat setuju
b. Setuju
c. Tidak pasti
d. Tidak setuju
e. Sangat tdak setuju

19. Apabila berbicara dengan seseorang, saya akan memandang ke arahnya.

a. Sangat kerap
b. Kerap
c. Tidak pasti
d. Kadang-kadang
e. Tidak pernah

20. Member laluan kepada kenderaan lain memotong adalah lebih baik daripada dia memotong dalam keadaan bahaya.

a. Sangat tidak setuju
b. Agak tidak setuju
c. Tidak setuju mahu pun setuju
d. Agak setuju
e. Sangat setuju

21. Saya sentiasa mengira pendapat daripada orang lain

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

22. Saya berminat dalam perbincangan yang berkaitan dengan falsafah hidup masyarakat yang adil

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

23. Saya tidak pernah mencuri duit orang

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

24. Jika penyelia saya berat sebelah, saya tidak berasa sakit hati

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

25. Saya amat susah untuk merasa bimbang

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

26. Jika ada ahli keluarga yang membuat jenayah dan langgar undang-undang, saya tidak akan berdiam diri

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

27. Saya tidak memandu kenderaan jika tidak mempunyai lesen yang sah

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

28. Saya sentiasa mengira pendapat daripada orang lain

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

29. Saya pernah menipu

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

30. Saya tidak mengambil masa yang lama untuk membuat keputusan

a. Tidak langsung mencerminkan diri saya
b. Jarang mencerminkan diri saya
c. Kadang-kadang mencerminkan diri saya
d. Sentiasa mencerminkan diri saya

PANDUAN PEPERIKSAAN PSIKOMETRIK PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL SPA

Rujukan ini telah disesuaikan dengan format terkini peperiksaan online SPA setiap tahun. Khas untuk peperiksaan kemasukan jawatan kerajaan, rujukan ini dihasilkan khas untuk membantu persediaan anda. Antara yang dimuatkan dalam rujukan psikometrik ini ialah;

 • Nota Ringkas untuk jimat masa persediaan anda
 • Contoh Soalan & Jawapan untuk melazimkan anda dengan format Psikometrik DV29

Untuk maklumat lanjut pastikan anda terus ke laman jualan di bawah untuk preview kandungan. Selain itu, sebagai persediaan tambahan, pihak kami juga akan menghantar emel secara berkala kepada anda yang mengandungi maklumat lanjut berkaitan exam berkenaan.

Namun anda perlu ingat, setiap panduan, contoh soalan, tips dan sebagainya yang dihantar kepada anda hanyalah merupakan panduan. Namun dengan adanya panduan sebegini, anda boleh mempersiapkan diri anda sebaik mungkin untuk menghadapi Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29 nanti.

Lakukan terus pembelian di bawah atau daftar dan tunggu hebahan dari kami ke email anda.

TEMPAH SEKARANG

Untuk pengetahuan anda, pakej rujukan khas ini mempunyai himpunan contoh soalan Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29, skema jawapan dan lengkap dengan nota ringkas untuk membantu calon Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.