Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Wilayah Persekutuan Tahun 2021/1442H

Penduduk Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan boleh mendapatkan jadual waktu berbuka puasa dan imsak bagi Tahun 2021/1442H untuk panduan anda kerana bulan Ramadhan akan tiba tidak lama lagi.

Seperti sedia maklum, pada tahun ini kita semua akan meraikan Ramadhan sama seperti tahun yang lalu iaitu berpuasa ketika berada dalam pandemik Covid-29 cuma kali ini kita semua lebih bersedia dan dapat menerima setiap perkara yang telah berlaku.

Bilakah tarikh puasa bulan Ramadhan bagi Tahun 2021/1442H? Tarikh permulaan puasa yang terdapat di dalam kalender adalah pada 13 April 2021 dan ditentukan secara rukyah.

Rujuk: Tarikh Berpuasa Bulan Ramadhan Tahun 2021/1442 Hijrah

JADUAL WAKTU BERBUKA PUASA & IMSAK KUALA LUMPUR & PUTRAJAYA

Berikut adalah jadual waktu berbuka dan imsak bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya:

Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Wilayah Persekutuan Tahun 2021/1442H

JADUAL WAKTU BERBUKA PUASA & LABUAN

Berikut adalah jadual waktu berbuka dan imsak bagi Wilayah Persekutuan Labuan ialah:

Jadual Waktu Berbuka Puasa & Imsak Wilayah Persekutuan Tahun 2021/1442H

5 KELEBIHAN BERPUASA DARI SUDUT KESIHATAN

Dari sudut pandangan Islam antara hikmah yang boleh kita dapat adalah mengelakan diri daripada melakukan maksiat dan perkara mungkar. Namun, ada juga orang bukan Islam yang suka berpuasa di bulan Ramadan kerana apa? Kerana banyak kelebihannya. Antaranya:

Mengurangkan Berat Badan

  • Ramai antara kita bukan sahaja perempuan malah juga lelaki memilih bulan ini untuk mengurangkan berat badan. Kerana ianya lebih mudah tidak perlu makan tengah hari dan sarapan yang berat. Tetapi berbuka juga harus seimbang !

Kurangkan Gula Dalam Darah

  • Ini kerana pengambilan gula (glukos) yang tersekat dari sahur hinggalah berbuka (lebih kurang 14 jam), ini menstabilkan bukan sahaja glukos darah tapi juga tingkatkan kepekaan (sensitivity) insulin.

Kolestrol

  • Bantu dalam kurangkan kolesterol LDL (low density lipo-protein) dengan meningkatkan kolesterol HDL (high density lipo-protein) dan juga dengan kurangnya berat badan sepanjang bulan puasa

Kurangkan Tekanan Darah

  • Puasa memang sesuai untuk kurangkan hypertension (tekanan darah tinggi). Pengurangan tekanan darah adalah hasil gabungan 1) tahap insulin yang lebih rendah 2) glukos darah yang lebih konsisten dan kekurangan water retention.

Baca juga: Bacaan Niat Dan Lafaz Niat Puasa Harian Dan Sebulan Di Bulan Ramadhan

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.