Info Kini Malaysia Untuk Malaysian

Cara Mengemukakan Permohonan Jawatan Pembantu Geosains Gred C19 Dengan Sijil SPM/SVM/SPMV Dan Sijil Setaraf

0 2,400

Terdapat satu peluang pekerjaan yang terbuka khas buat lepasan SPM yang mengambil jurusan Sains. Jawatan yang dimaksudkan adalah jawatan Pembantu Geosains Gred C19. Permohonan bagi jawatan ini boleh dibuat melalui laman web rasmi SPA.

Permohonan dibuka sepanjang tahun. Anda tidak perlu risau akan tarikh tutup permohonan kerana permohonan bagi jawatan ini tiada tarikh tutup. Ambilan bagi jawatan ini juga tiada tarikh tetap dan dibuka sepanjang tahun.

Sebagai contoh, ambilan bagi tahun ini belum dibuka secara rasmi. Ambilan akan dibuka secara rasmi hanya ketika terdapat kekosongan jawatan ini.

Anda yang berminat bolehlah kemukakan permohonan. Namun, sebelum memohon baca dulu artikel ini untuk mengetahui cara-cara mengemukakan permohonan jawatan Pembantu Geosains C19, syarat-syarat kelayakan memohon jawatan ini dan juga bidang tugas jawatan Pembantu Geosains C19.

SYARAT-SYARAT KELAYAKAN MEMOHON JAWATAN PEMBANTU GEOSAINS C19

Jika anda ingin memohon jawatan Pembantu Geosains C19, anda perlu mengetahui syarat-syarat kelayakan memohon. Anda juga perlu memenuhi semua syarat-syarat kelayakan permohonan ini untuk memohon. Berikut merupakan syarat-syarat kelayakan memohon.

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
 • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Kepujian dalam salah satu daripada subjek Matematik, Fizik, Kimia atau Sains pada peringkat peperiksaan tersebut.
  (Gaji permulaan ialah pada Gred C19: RM1,357.00); atau
 • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
  (Gaji permulaan ialah pada Gred C19: RM1,413.40); atau
 • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
  (Gaji permulaan ialah pada Gred C19: RM1,469.80).
 • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

BIDANG TUGAS PEMBANTU GEOSAINS C19

Anda perlu mengetahui tentang bidang tugas Pembantu Geosains C19 jika anda ingin memohon jawatan ini. Antara bidang tugas Pembantu Geosains C19 yang perlu anda ketahui adalah seperti berikut:

 • Membantu dalam tugas-tugas berkaitan kajian sains.

PEPERIKSAAN DAN TEMUDUGA

Peperiksaan perkhidmatan awam perlu diambil oleh calon yang permohonannya berjaya (seandainya jawatan yang dipohon itu terdapat peperiksaan). Jadi, jika anda berjaya, anda akan menduduki peperiksaan ini secara online. Anda akan diuji dalam pelbagai aspek dalam peperiksaan ini seperti pengetahuan am, pengetahuan tentang jawatan Pembantu Geosains C19, ujian psikometrik dan juga daya penyelesaian masalah.

Jika anda lulus dalam peperiksaan online ini, anda akan dipanggil untuk temuduga. Temuduga akan dijalankan oleh pegawai SPA. Kemahiran berkomunikasi dan pengetahuan tentang jawatan ini akan diuji dalam temuduga. Pastikan anda menyerlah dalam temuduga ini.

CARA-CARA MENGEMUKAKAN PERMOHONAN JAWATAN PEMBANTU GEOSAINS C19

Untuk memohon, sila layari laman web rasmi SPA bahagian permohonan (SPA8i) untuk anda isi permohonan anda. Sila klik link yang disediakan untuk memohon di laman SPA8i.

MAKLUMAT LANJUT BERKAITAN PERMOHONAN JAWATAN PEMBANTU GEOSAINS C19

Maklumat lanjut tentang Permohonan jawatan Pembantu Geosains C19 ini boleh didapati di laman web rasmi SPA. Sila klik link ke laman web rasmi SPA yang telah disediakan ini.

Selamat berjaya diucapkan kepada anda yang memohon. Kami mendoakan kejayaan anda!

Nak Info Ke Email Anda?
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Terkini Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Comments
Loading...