Info Kini Malaysia Untuk Malaysian

Ramainya Penganggur Di Selangor. 161,300 Adalah Satu Jumlah Yang Tinggi

902

Sangat membimbangkan di mana jumlah penganggur di Malaysia semakin bertambah berikutan keadaan ekonomi yang tidak begitu stabil akibat pandemik Covid-19. Apabila sesebuah kawasan yang terlibat dikenakan arahan PKPB atau PKPD, ia menyebabkan pertambahan kadar pengangguran sekaligus menjejaskan pendapatan individu dan keluarga tersebut.

Malahan. rakyat negeri Selangor juga terkesan akibat perintah arahan yang dikenakan dimana ada yang hilang pekerjaan serta punca pendapatan terutamanya peniaga kecil-kecilan.

PENINGKATAN KADAR PENGANGGURAN

Bilangan penganggur di Selangor meningkat kepada 161,300 orang dengan kadar 4.6 peratus susulan daripada pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Mac lalu.

Exco Generasi Muda, Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman berkata, berdasarkan Survei Tenaga Buruh (STB) oleh Jabatan Perangkaan Malaysia, bilangan penganggur di Selangor bermula dari tahun 2008 hingga 2019 adalah antara 62,400 orang hingga 107,400 orang.

Bagaimanapun, beliau berkata, pelaksanaan PKP yang berlanjutan sehingga tempoh suku kedua tahun ini telah menyebabkan berlaku pengurangan individu bekerja dalam tempoh tersebut.

Ramainya Penganggur Di Selangor. 161,300 Adalah Satu Jumlah Yang Tinggi

STATISTIK KADAR PENGANGGURAN

Kadar pengangguran belia yang berumur 15 hingga 30 tahun di Selangor pada tahun 2019 juga adalah :

  • 6.1 peratus dengan jumlahnya seramai 75,900 orang.
  • Kadar ini meningkat kepada 8.9 peratus pada suku kedua tahun 2020 dengan jumlah 101,800 orang penganggur akibat kesan Covid-19.

Ramainya Penganggur Di Selangor. 161,300 Adalah Satu Jumlah Yang Tinggi

INISIATIF KERAJAAN NEGERI UNTUK MENGATASI MASALAH PENGANGGURAN

Mohd Khairuddin berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Mohd Sany Hamzan (Taman Templer-Amanah) berhubung inisiatif yang disediakan kerajaan negeri bagi mengatasi masalah pengangguran dalam kalangan graduan susulan pandemik Covid-19.

Mengulas lanjut, Mohd Khairuddin berkata, peningkatan kadar pengangguran merupakan isu yang membimbangkan dan kerajaan Selangor turut mengambil inisiatif dengan :

  • Menganjurkan Program Karnival Kerjaya-Selangor Mega Job Fair 2020 pada 3 dan 4 Oktober lalu di Shah Alam Convention Centre (SACC).
  • Selangor Mega Job Fair  terpaksa ditunda berikutan peningkatan jumlah penularan Covid-19 pada ketika itu.
  • Program ini akan dilaksanakan semula setelah jumlah kes bagi penularan wabak ini berkurangan agar lebih ramai penganggur mendapat pekerjaan dan mempunyai sumber pendapatan semula.
  • Kerajaan Selangor juga akan menganjurkan Karnival Kerjaya Daerah menerusi Program Jelajah Selangor Bekerja : Selangor Mega Job Fair dalam skala kecil bagi membantu mengatasi isu pengangguran ini.
  • Program ini akan dihadiri para pencari kerja yang menerima jemputan dan dihadkan seramai 250 orang sahaja dalam satu-satu masa (2 jam), selaras dengan garis panduan yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi penganjuran program ini.

SUMBER

Nak Info Ke Email Anda?
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Terkini Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Comments
Loading...