RM200 Untuk Bayi Lahir Mulai 1 Januari 2018

0 1,214

DANA Tabungan Permulaan sebanyak RM200 akan diberikan kepada setiap anak Malaysia yang lahir bermula 1 Januari 2018 hingga 2022 melalui unit Amanah Saham di Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, ketika membentangkan Bajet 2018 di Dewan Rakyat hari ini, berkata, skim itu yang pertama kali diperkenalkan bagi menjamin masa depan generasi TN50 dikenali sebagai Amanah Dana Anak Malaysia 2050 (ADAM50).

Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata, kerajaan turut memperuntukkan RM250 juta bagi pendidikan generasi TN50 yang antara lain digunakan untuk menubuhkan pusat Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

Amanah Dana Anak Malaysia

Katanya, pusat itu bertujuan membentuk kaedah pembelajaran terkini serta melatih guru pakar STEM menggunakan fasiliti institut pendidikan guru sedia ada dengan kerjasama Akademi Sains Malaysia.

Peruntukan itu juga digunakan untuk mempertingkatkan modul komputer sains termasuk program koding dalam kurikulum sekolah rendah dan menengah yang kini telah wujud di tingkatan 1 dan tingkatan 3.

Bagaimana Mohon Amanah Dana Anak Malaysia 2050?

Untuk memohon Amanah Dana Anak Malaysia 2050 pastikan anda rujuk cara permohonan ADAM50 di bawah. Ikut langkah yang diberikan untuk memohon.

Baca: Cara Mohon Dana Anak Malaysia (ADAM50)

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.