Soalan “Apakah Kelemahan Anda?” Tips Menceritakan Kelemahan Ketika Temuduga

“Apakah Kelemahan Anda?”

“Apa kelemahan anda?”. Sukar dan rumit apabila penemuduga bertanyakan soalan ini kepada anda. Sedangkan anda sudah membuat persediaan mengenai kemahiran dan kelebihan anda untuk dihuraikan kepada penemuduga.

Untuk menghuraikan kelemahan diri bukanlah satu perkara yang mudah kerana ia seolah menceritakan sisi negatif tentang diri sendiri.

Tetapi perkongsian kali ini akan menyediakan tips untuk anda menceritakan kelemahan anda daripda sudut positif dan cara mengatasi kelemahan tersebut dengan memberikan cara mengatasinya.

kelemahan diri

Tips Dan Contoh Menceritakan Kelemahan Anda

1. Saya seorang “Detail Oriented” 

Seorang “Detail Oriented” adalah seorang pekerja yang baik kerana kerja yang dilakukan sukar untuk dijumpai kesalahan. Ini kerana kerja yang siap dilakukan akan di semak berkali-kali. Tetapi jika tugasan tersebut diperlukan dalam masa yang cepat, ianya menjadi satu masalah.

Namun perkara ini akan menjadi positif kerana ketelitian anda melakukan tugasan dan membantu staf yang lain untuk membetulkan kesalahan yang telah dilakukan. Kualiti kerja akan bertambah baik dan kerja akan menajdai semakin mudah.

2. Sukar untuk mengatakan “tidak.”

Anda sukar untuk menolak apa sahaja tugasan yang diberikan dan sukar untuk menolak pertolongan yang diminta oleh rakan setugas. Ia menyebabkan anda sedikit terbeban dengan tugasan sendiri dan menyiapkan kerja baru yang diberikan. Tetapi tugasan anda tetap disiapkan dan dapat membantu rakan lain menyiapkan tugsan mereka. Malah tugasan baru yang diberikan juga siap dalam tempoh yang ditetapkan.

Namun ia merupakan satu perkara yang baik kerana anda mempunyai sikap untuk berkomitmen melakukan tugasan dan sedia untuk membantu orang lain disamping anda menyiapkan tugasan anda sendiri.

Sekiranya anda seorang yang sangat berminat untuk menyiapkan tugsan baru sehingga anda tidak boleh mengatakan “tidak,” kongsikan bagaimana anda berusaha untuk menguruskan diri dengan lebih baik dengan mengatur tugas anda dan menetapkan harapan yang lebih realistik dengan diri anda dan juga orang di sekeliling anda.

3. Saya dapat menggunakan lebih banyak pengalaman dalam…

Ceritakan bagaimana untuk memperbaiki kelemahan dalam kemahiran tertentu. Jadikan soalan “Apakah kelemahan anda” untuk anda ceritakan apakah yang akan anda lakukan pada masa akan datang. Seolah-olah anda mencabar diri anda untuk menjadi lebih baik dengan memperbaiki kelemahan anda menggunakan kemahiran teknologi atau kemahiran menggunakan program di dalam Microsoft Office contohnya.

Antara kelemahan yang menjadi perkara positif berkaitan kemahiran anda ialah :

  • Komunikasi lisan
  • Komunikasi bertulis
  • Kepimpinan pasukan
  • Mentafsirkan analisis
  • Memberi kritikan yang membina
  • Program khusus (iaitu “Saya ingin meningkatkan kemahiran menggunakan Note One”)

apakah kelemahan anda

4. Saya kadang-kadang kurang yakin

Kurang keyakinan adalah kelemahan biasa yang ada pada semua orang. Ini adalah kerana ada antara beberapa perkara yang perlu dilakukan anda belum pernah lakukan atau anda kurang biasa melakukannya kerana ia bukanlah di dalam bidang anda.

Namun anda boleh nyatakan untuk meminta pertolongan orang lain untuk membantu anda dan memberikan tunjuk ajar dan menajdikan anda yakin setelah mengetahui selok belok tugsan tersbut.

Tekankan pada penemuduga bahawa keyakinan diri amat penting dalam diri sesorang untuk meningkatkan prestasi kerja dan kepentingan saling bekerjasama antara satu sama lain untuk menghasilkan kerja yang berkualiti.

5. Saya boleh menghadapi masalah untuk meminta pertolongan

Meminta pertolongan adalah kemahiran yang diperlukan terutamanya ketika anda kurang mahir dalam bidang tertentu serta ketika menghadapi bebanan kerja yang tidak dapat diuruskan lagi.

Sekiranya anda tahu sukar untuk meminta pertolongan pada masa lalu, jelaskan mengapa meminta pertolongan bermanfaat dan anda telah berusaha untuk meningkatkan kemahiran ini.

6. Sukar bagi saya untuk bekerja dengan personaliti tertentu

Orang yang fleksibel juga boleh menghadapi masalah untuk bekerja dengan orang lain yang mempunyai ciri atau sifat keperibadian tertentu. Mempunyai kemahiran kerja berpasukan yang baik juga sangat penting kerana ia menunjukkan bagaimana anda bekerja dengan orang lain.

Sekiranya ini merupakan kelemahan anda, jelaskan cara anda mengatasinya. Kemudian bincangkan cara-cara anda menyesuaikan komunikasi atau gaya kerja anda untuk bekerja lebih baik ke arah tujuan bersama bersama-sama.

7. Sukar untuk mengekalkan keseimbangan kerja / kehidupan yang sihat

Mempunyai keseimbangan kerja / kehidupan adalah penting untuk mengekalkan motivasi dalam pekerjaan anda. Setelah seharian menghabiskan masa di tempat kerja, anda juga perlu mengutamakan  masa bersama keluarga, hobi, bercuti atau berehat. Perkara ini dapat membantu anda merasa lebih segar ketika bekerja dan dapat meningkatkan motivasi, kreativiti dan sentiasa menjadi positif.

Jelaskan cara anda seimbangkan antara kehidupan dan pekerjaan dan bagaimana hasil kerja anda semakin baik pekerjaan. Sebelum menyatakan kelemahan ini sebagai contoh, anda harus membuat kajian yang mendalam mengenai budaya syarikat. Mungkin ada syarikat yang akan mencari anda selepas sewaktu kerja dan memerlukan anda memberikan respon yang secepat mngkin.

apakah kelemahan anda1

Gunakan senarai kelemahan ini untuk membantu mengenal pasti perkara yang boleh diperbaiki. Terangkan bagaimana anda berusaha mengatasi kelemahan anda. Ubah kelemahan anda menjadi kekuatan.

Semoga berjaya.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.