Info Kini Malaysia Untuk Malaysian

Cara Mohon Jawatan Kosong di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) 2024

10,994

Permohonan kerja di Sarawak, khususnya dalam sektor perkhidmatan awam, biasanya dilakukan secara atas talian melalui portal rasmi seperti e-Recruitment SPANS. Pemohon diwajibkan untuk memuat naik salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan salinan Ijazah/Diploma/STPM/STAM/Sijil Matrikulasi KPM (yang mana berkaitan).

Pemohon yang telah mendaftar boleh mengemaskini permohonan jawatan masing-masing berdasarkan jawatan yang diiklankan. Bagi mereka yang belum mendaftar dan berminat untuk memohon jawatan kosong yang diiklankan, perlu terlebih dahulu mengemukakan pendaftaran yang lengkap secara atas talian melalui laman web e-Recruitment.

Dalam konteks pengambilan pekerja, SPANS memainkan peranan penting dalam mengiklankan jawatan kosong, mengendalikan sesi temuduga calon/pemohon jawatan, mengurus pelantikan secara tetap/sementara/kontrak, dan penyerapan ke jawatan tetap. SPANS juga memastikan bahwa proses pengambilan pekerja dilakukan dengan adil, saksama, tepat, cepat, dan efisien.

Apakah itu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) adalah sebuah organisasi yang bertanggungjawab terhadap pemilihan anggota Perkhidmatan Awam di Negeri Sarawak. SPANS memastikan perkhidmatan yang teratur dan disiplin tinggi, dan berusaha untuk memberikan maklumat serta menyediakan perkhidmatan cepat dan menepati keperluan pelanggannya.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) memainkan peranan penting dalam proses pengambilan pekerja. SPANS bertanggungjawab dalam proses pelantikan kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak.

Antara fungsi dan peranan utamanya adalah pelantikan, pengesahan dalam jawatan, pemberian taraf tetap dan berpencen, kenaikan pangkat, perpindahan tempat bertugas, dan mengawal disiplin. Selain itu, SPANS juga bertanggungjawab dalam mengendali dan menganugerah biasiswa/pinjaman kepada pelajar-pelajar yang memohon untuk mengikuti berbagai kursus dan latihan akademik sepenuh masa di Institusi Pengajian Tinggi Awam Tempatan.

Apakah fungsi dan peranan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS)

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SPANS) adalah sebuah badan bebas yang mempunyai peranan dan fungsi penting dalam sistem pentadbiran negeri Sarawak. Berikut adalah beberapa fungsi dan peranan utama SPANS:

 1. Pelantikan: SPANS bertanggungjawab dalam proses pelantikan kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak.
 2. Pengesahan dalam jawatan: SPANS mengesahkan status pekerjaan kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak.
 3. Pemberian taraf tetap dan berpencen: SPANS menentukan taraf pekerjaan dan status pencen kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak .
 4. Kenaikan pangkat: SPANS mengendalikan proses kenaikan pangkat bagi kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak.
 5. Perpindahan tempat bertugas: SPANS menguruskan proses perpindahan tempat bertugas bagi kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak.
 6. Mengawal disiplin: SPANS memastikan disiplin dan etika kerja di kalangan kakitangan perkhidmatan awam negeri Sarawak.

Selain itu, SPANS juga bertanggungjawab dalam mengendali dan menganugerah biasiswa/pinjaman kepada pelajar-pelajar yang memohon untuk mengikuti berbagai kursus dan latihan akademik sepenuh masa di Institusi Pengajian Tinggi Awam Tempatan.

Senarai Kekosongan Jawatan di SPANS 2024

Berikut adalah senarai kekosongan jawatan yang diiklankan oleh SPANS pada tahun 2024:

Bil Nama Jawatan (Gred) Taraf Jawatan Stesen Kekosongan
1 Arkitek (J41) Tetap dan Berpencen Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di pelbagai Bahagian di Sarawak
2 Pegawai Tadbir (N41)
3 Penolong Pegawai Tadbir (N29)
4 Penolong Pegawai Penilaian (W29)
5 Penolong Jurutera (JA29)
6 Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran (U29)
7 Pembantu Kesihatan Awam (U19)
8 Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) (JA19)
9 Pegawai Khidmat Pelanggan (N19)
10 Pembantu Kemahiran (H19)
11 Pembantu Awam (H11)
12 Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) (N19) Tetap dan Berpencen Kementerian/ Jabatan/ Pejabat Residen dan Daerah di pelbagai Bahagian di Sarawak
13 Pembantu Tadbir (Kewangan) (W19)
14 Pembantu Kemahiran (H19)
15 Pembantu Pentadbir Tanah (NT19)
16 Pembantu Penyelidik (Q19)
17 Pembantu Muzium (S19)
18 Pembantu Perikanan (G19)
19 Pelukis Pelan (Kejuruteraan Awam) (JA19)
20 Jururawat Masyarakat (U19)
21 Pembantu Penyediaan Makanan (N19)
22 Pembantu Penguat Kuasa (KP19)
23 Pembantu Operasi (N11)
24 Pembantu Awam (H11)
25 Pengawal Keselamatan (KP11)

Cara Memohon Jawatan Kosong di SPANS 2024

Berikut adalah langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di SPANS pada tahun 2024:

 1. Rujuk dahulu kekosongan jawatan di pautan ini.
 2. Semua permohonan hendaklah dikemukakan secara atas talian (online) melalui laman web e-Recruitment SPANS.
 3. Pemohon juga diwajibkan untuk memuat naik salinan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan salinan Ijazah/Diploma/STPM/STAM/Sijil Matrikulasi KPM (yang mana berkaitan).
 4. Pemohon yang telah mendaftar boleh mengemaskini permohonan jawatan masing-masing berdasarkan jawatan yang diiklankan.
 5. Bagi mereka yang belum mendaftar dan berminat untuk memohon jawatan kosong yang diiklankan, perlu terlebih dahulu mengemukakan pendaftaran yang lengkap secara atas talian melalui laman web e-Recruitment.
 6. Hanya calon-calon yang mendaftar dan melepasi tapisan yang ditetapkan oleh SPANS akan dipanggil temuduga.
 7. Pemohon boleh menyemak status permohonan masing-masing di laman web yang tersebut di atas.
 8. Hanya pemohon yang berjaya semasa temuduga sahaja akan dimaklumkan melalui surat tawaran manakala pemohon yang gagal tidak akan dimaklumkan melalui surat.

Bagi pencari kerja khasnya untuk anak-anak Sarawak pastikan anda mengambil peluang ini untuk mengemukakan permohonan jawatan yang layak dengan kelulusan anda. Semoga berjaya dalam permohonan anda.

Nak Info Ke Email Anda?
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Terkini Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Comments
Loading...