Info Kini Malaysia Untuk Malaysian

47 Aplikasi Pengajaran Secara Online Untuk Cikgu. Jom Jadikan Kelas Online Lebih Menarik!

3,807

Zaman sekarang merupakan zaman mahir teknologi kerana segala urusan termasuk pembelajaran juga diadakan secara virtual.

Seiring dengan perkembangan terkini pendidikan, para guru diajak untuk mahir dengan penggunaan teknologi terkini untuk menjalankan pengajaran secara PDPR bersama murid-murid dirumah.

Tetapi apakah aplikasi yang sering cikgu-cikgu gunakan? Adakah sekadar Google Meet, Quizziz ngn Liveworkssheet sahaja? Jom semak beberapa aplikasi lain yang boleh cikgu-cikgu gunakan untuk kelas yang akan datang.

Baca juga: Minat Sangat Nak Jadi Guru? Ikut 10 Tips Persediaan Temuduga SPP ini, Gerenti Lulus!

KEMAHIRAN PENGGUNAKAN APLIKASI

Lain cikgu, lain kemahiran yang ada. Tetapi cikgu-cikgu boleh menambah pengetahuan dalam bidang teknologi dengan mempelbagaikan kemahiran penggunaan aplikasi untuk pengajaran agar memudahkan urusan cikgu untuk mengajar.

Sekurang-kurangnya murid-murid lebih seronok dan tidak bosan sepanjang pembelajaran dijalankan.

Menurut salah seorang cikgu ini (Che Wan Noraini), rupanya terdapat banyak aplikasi yang boleh digunakan yang membantu sesi pembelajaran secara online menjadi menarik dan berjalan dengan lancar iaitu:

  • Aplikasi memudahkan kerja secara online
  • Aplikasi kuiz/permainan dalam talian
  • Aplikasi media pembelajaran dalam talian
  • Aplikasi edit video

Nak tahu tak apakah aplikasi-aplikasi tersebut?

47 APLIKASI PENGAJARAN SECARA ONLINE

Rupa-rupanya terdapat 47 aplikasi pengajaran secara online yang boleh cikgu-cikgu diluar sana gunakan untuk menjadikan pembelajaran bersama murid lebih menarik.

47 aplikasi pengajaran secara online juga perlu diambil tahu oleh pemohon Guru DG41 One-Off kerana kemungkinan besar perkara ini akan disoal ketika sesi temuduga dijalankan.

Maklumlah, sekarang ini segala pengajaran dan pembelajaran sepanjang tempoh pandemik Covid-19 dijalankan secara PDPR sahaja.

Jadi, inilah 47 senarai aplikasi pengajaran secara online untuk anda!

Aplikasi memudahkan kerja secara online

  • Canva
  • Emaze
  • Slidesgo
  • Slide mania
  • Prezi
  • Visme
  • Powtoon
  • Crello
  • Google Sliders
  • Myviewboard

Aplikasi kuiz/permainan dalam talian

  • Kahoot
  • Quizlet
  • Quizziz
  • Mentimeter
  • Edpuzzle
  • Word Wall
  • Plickers
  • Tarsia
  • Blended play
  • Gamilab
  • Nearpod
  • Whiteboard.fi
  • Bamboozle
  • Blooket
  • Jigsawplanet.com
  • Jeopardy
  • Genial.ly
  • Gimkit
  • Classpoint
  • Seesaw
  • Edpuzzle
  • www.boomlearning.com

Aplikasi media pembelajaran dalam talian

  • Padlet
  • Google Sites
  • Whiteboard.Chat
  • Google Jamboard
  • Wizer.me
  • Blend space

Aplikasi edit video

  • Filmora
  • Adobe Premiere Pro
  • Wevideo
  • Inshot
  • Capcut
  • Platagon
  • Kinemaster
  • Quik
  • VN

47 Aplikasi Pengajaran Secara Online Untuk Cikgu & Rujuk Sini, Mana Tahu Boleh Guna Semasa Interview Nanti!

Wow! Banyak kan? Jadi, boleh lah cikgu-cikgu masuk setiap satu apliasi yang disenaraikan dan cuba gunakan untuk sesi pembelajaran yang akan datang.

Bagi calon guru yang bakal temuduga pula, explore sekarang dan mahirkan diri anda dengan aplikasi yang digunakan. Mana tahu, nanti semasa temuduga dah boleh terangkan dengan jelas penggunaannya kepada ahli panel. Dapat markah lebih nanti ni!

Bagi calon guru one-off, anda juga boleh download nota Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang dikongsikan disini.

Nak download? Klik sini:

Diharap perkongsian ini memberi manfaat buat anda dan semoga berjaya untuk temuduga yang akan datang!

Nak Info Ke Email Anda?
Apa Kata Anda Daftar Percuma Sebagai Pembaca & Terima Update Terkini Dari Kami Terus Ke INBOX Anda.
Klik Daftar Di Atas & Sahkan Pendaftaran Anda Melalui Yang Anda Akan Terima Sebentar Lagi.
You might also like
Comments
Loading...