Makan 3 Biji Kurma Sehari Selama Seminggu, Ini Manfaatnya Untuk Kesihatan Anda

Buah Kurma Dan Bulan Puasa

Buah kurma amat sinonim dengan bulan puasa. Masakan tidak, bagaikan tidak lengkap berpuasa jika buah kurma tidak dihidangkan bersama juadah yang lain.

Ini juga sangat bertepatan dengan sunnah Rasulullah SAW untuk berbuka dan bersahur dengan kurma.

kurma manfaat

Manfaat Kurma Untuk Kesihatan Tubuh Badan Manusia

Telah diketahui kurma mempunyai pelbagai khasiat dan memberi manfaat untuk kesihatan tubuh badan manusia jika makan dengan teratur dan betul.

Jika anda makan 3 biji sehari selama 7 hari, berikut adalah manfaatnya buat anda.

1. Memudahkan Proses Bersalin

Kajian mendapati kurma berpotensi untuk memudahkan proses melahirkan bayi.

Pengambilan kurma sepanjang beberapa minggu akhir kehamilan boleh menggalakkan pembukaan serviks dan mengurangkan meneran semasa bersalin. Ianya juga boleh membantu mengurangkan tempoh masa proses bersalin.

bersalin

2. Terhindar Dari Kanser Usus Besar

Kurma merupakan buah yang dapat melancarkan sistem pencernaan kerana kandungan seratnya cukup tinggi. Usus besar mendapat manfaatnya iaitu dapat mengurangkan risiko kanser usus besar.

Berdasarkan sebuah penyelidikan Department of Food and Nutritional Sciences menyatakan bahawa dengan makan kurma secara teratur, dapat meningkatkan kesihatan usus besar kerana kurma meningkatkan pembiakan  bakteria baik dan menghalang pertumbuhan sel kanser.

usus besar sihat

3. Bertenaga Sepanjang Masa

Kurma mengandungi kandungan gula semulajadi, glukosa, fruktosa, dan sukrosa yang akan memberi tubuh tenaga yang kuat buat anda. Selain daripada itu, kurma juga mengandung komponen sihat lain, seperti serat, potasium, magnesium, vitamin, dan antioksidan yang membuatkan tubuh bertenaga sepanjang hari.

bertenaga

4. Boleh Meningkatkan Kesihatan Otak

Pengambilan buah kurma boleh membantu meningkatkan fungsi otak. Kajian makmal telah mendapati kurma dapat membantu menurunkan penanda radang, seperti interleukin 6 (IL-6), di dalam otak. Tahap IL-6 yang tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit neurodegenerative yang lebih tinggi seperti Alzheimer’s.

Di samping itu, kajian terhadap sekumpulan haiwan telah menunjukkan kurma dapat membantu mengurangkan aktiviti protein beta-amyloid, yang boleh membentuk plak di otak.

otak bijak

5. Baik Untuk Kesihatan Tulang

Kurma mengandungi beberapa mineral, termasuk fosforus, kalium, kalsium dan magnesium. Semua ini telah dikaji mampu mencegah penyakit berkaitan tulang seperti osteoporosis.

tulang sihat

6. Mengawal Gula Dalam Darah

Kurma mempunyai dikatakan mampu membantu dengan peraturan gula darah kerana indeks glisemik rendah, serat dan antioksidannya. Oleh itu, makan kurma boleh memberi manfaat kepada pesakit diabetes.

7. Tinggi Nilai Antioksidan Melawan Penyakit Berjangkit

Kurma mengandungi pelbagai antioksidan yang mempunyai beberapa manfaat kesihatan, termasuk mengurangkan risiko beberapa penyakit. Antioksidan melindungi sel-sel anda dari radikal bebas, yang merupakan molekul yang tidak stabil yang boleh menyebabkan reaksi berbahaya dalam tubuh anda dan membawa kepada penyakit.

Berbanding dengan jenis buah yang serupa, seperti buah tin dan plum kering, kurma mempunyai kandungan antioksidan tertinggi.

8. Memperbaiki Sistem Vardiovaskular

Kandungan kalium dalam buah kurma bermanfaat untuk menurunkan kadar LDL (kolesterol jahat) yang dapat menyebabkan penyumbatan di arteri sehingga menjadi strok dan serangan jantung.

Sebuah penelitian terhadap wanita yang lebih tua mendapati dengan mengambil kalium yang tinggi dapat mengurangkan risiko sakit strok.

9. Merawat Masalah Buasir

Dengan hampir 7 gram serat dalam hidangan 100 gram, pengambilan kurma dalam diet anda adalah cara terbaik untuk meningkatkan pengambilan serat.

Serat boleh memberi manfaat kepada sistem pencernaan anda dengan mencegah sembelit. Ia menggalakkan pergerakan usus yang kerap dengan menyumbang kepada pembentukan najis.

Dalam satu kajian, 21 orang yang menggunakan 7 biji sehari selama 21 hari mengalami peningkatan dalam kekerapan buang air dan mempunyai peningkatan yang signifikan dalam pergerakan usus berbanding ketika mereka tidak memakan kurma.

Rumusan

Apa yang dikongsikan mungkin hanya sebahagian daripada banyak kebaikan kurma. Kerana kurma adalah sejenis buah kering, ianya mudah disesuaikan dalam diet seharian bukan sekadar makan begitu sahaja malah dijadikan salah satu bahan dalam banyak resepi masakan dan minuman.

Sumber :

  • Health Line
You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.