21 Tips Terkini Temuduga: Apa Perlu Anda Buat Sebelum, Semasa dan Selepas Temuduga

Tahniah kerana anda mendapat panggilan temuduga kerja. Pasti anda sangat teruja setelah menunggu dengan begitu lama untuk mendapatkan kerja idaman anda dan pastinya anda ingin lulus temuduga ini.

Disini di kongsikan 21 tips untuk anda sebelum,semasa dan selepas temuduga.

seronok

Tips Sebelum Temuduga

Beberapa hari sebelum anda menghadapi temuduga, anda boleh membuat persediaan seperti berikut:

1. Dapatkan Maklumat Tentang Syarikat Dan Panel Penemuduga

Cuba dapatkan maklumat seperti profil syarikat, faedah kepada pekerja yang ditawarkan syarikat, operasi syarikat, corak kepimpinan syarikat serta perkara lain yang berkaitan dengan syarikat yang bakal anda pergi temuduga.

Gunakan apa sahaja medium seperti portal rasmi syarikat serta pelbagai media sosial yang berkaitan untuk mendapat maklumat supaya anda benar-benar tahu tentang syarikat tersebut.

maklumatsyrkt

2. Berlatih Menjawab Soalan

Anda boleh berlatih menjawab soalan-soalan yang selalu ditanya ketika temuduga seperti, ‘ Sila ceritakan tentang diri anda dan mengapa anda memilih untuk bekerja di syarikat ini?’. Ini dapat membantu anda untuk menjawab dengan lebih yakin serta nilai yang anda akan berikan kepada syarikat sekiranya anda bekerja di syarikat tersebut.

Tip :  Anda juga boleh bertanya dan berbincang tentang gaji anda berdasarkan lokasi, industri dan  pengalaman kerja yang lalu.

3. Membaca Semula Huraian Pekerjaan

Cetak dan baca serta fahami kemahiran khusus yang diperlukan atau dikehendaki oleh syarikat. Fikirkan contoh kerja yang berkaitan dengan kerja yang pernah anda lakukan sebelum dan sekarang ini.

baca nota

4. Gunakan Kaedah STAR Dalam Menjawab Soalan

Bersedia dengan soalan mengenai pengalaman kerja yang lalu. Gunakan kaedah STAR untuk bercerita dengan jelas iaitu Situasi (Situation), Tugas ((Task), Tindakan (Action) dan Hasil (Result).

5. Berlatih Menjawab Soalan Bersama Rakan

Berlatih menjawab soalan dengan baik dan jelas adalah cara persediaan yang sangat berkesan. Minta rakan anda untuk menjawab soalan dan berikan jawapan. Melalui cara ini, anda akan menjadi lebih yakin untuk menjawab soalan ketika temuduga nanti.

6. Sediakan Senarai Rujukan

Kemungkinan penemuduga akan meminta anda memberikan senarai rujukan sebelum atau selepas temuduga anda. Dengan menyiapkan senarai rujukan dengan lebih awal, ia membantu anda pergi ke langkah yang seterusnya untuk diambil bekerja.

7. Bersedia Dengan Contoh Kerja Anda

Anda juga mungkin akan ditanya mengenai pekerjaan yang telah anda lakukan sebelum ini. Berikan contoh pekerjaan yang berkaitan serta kejayaan yang telah anda kecapi.

8. Sediakan Soalan Untuk Penemuduga Anda

Temuduga adalah komunikasi dua hala. Majikan juga mengharapkan anda bertanyakan soalan kerana mereka ingin tahu berapa seriuskah anda ingin bekerja di syarikat mereka. Berikut adalah beberapa soalan yang sesuai untuk anda tanyakan kepada penemuduga :

  • Bolehkah anda menerangkan tugasan ini secara terperinci?
  • Bagaimana anda menggambarkan ciri-ciri seseorang yang akan berjaya dalam jawatan ini?
  • Sekiranya saya menjawat jawatan ini, bagaimana prestasi saya dinilai? Berapa kerap ianya dinilai?
  • Kebiasannya, bahagian manakah yang boleh bekerja sebagai satu pasukan?
  • Bagaimanakah caranya mereka bekerjasama?
  • Bagaimanakah bentuk proses tersebut?
  • Apakah cabaran yang anda hadapi dalam pekerjaan anda?

Tips Semasa Temuduga

Setelah membuat persiapan sebelum temuduga, anda boleh berjaya dalam temuduga dengan mengikuti tips berikut :

9. Siapkan Pakaian Untuk Temuduga Seawal 1 Hari

Anda perlu menyiapkan pakaian untuk temuduga yang betul dan sesuai dengan jawatan dan syarikat tersebut sekurangnya 1 hari. Jika anda tidak pasti tatacara berpakaian untuk temuduga, dapatkan cadangan daripada rakan anda.

10. Bawa Salinan Resume, Buku Nota Dan Pen

Siapkan sekurangya lima salinan resume. Buat resume anda dengan kemas dan cantik untuk diberikan kepada setiap penemuduga. Bawa pen dan buku nota kecil untuk membuat beberapa catatan penting ketika temuduga. Jaga hubungan mata ketika proses temuduga dijalankan untuk menampakkan keyakinan anda ketika temuduga dijalankan.

resume1

11. Sampai Awal Di Tempat Temuduga 

Datang awal 10-15 minit sebelum sesi temuduga dijalankan. Rancang perjalanan anda dengan teliti.

Tip: Anda boleh melihat dan analisa corak cara kerja di syarikat tersebut.

dtg awal

12. Tanggapan Pertama Yang Hebat

Pastikan anda memakai kasut yang bersih, rambut anda disikat kemas dan pastikan kuku dipotong pendek. Begitu juga dengan pakaian anda. Pakai pakaian yang bersih dan berbau wangi. Pastikan anda menggunakan bahasa badan yang betul dan sentiasa senyum sepanjang sesi temuduga dijalankan.

13. Menghormati Orang Lain

Hormat dan layan semua staf atau pekerja yang anda temui di syarikat tersebut dengan baik. Kadangkala terdapat majikan atau penemuduga yang akan mendapatkan maklumbalas calon daripada pekerja mereka untuk mengukuhkan keputusan mereka.

14. Amalkan Adab Dan Bahasa Badan Dengan Baik

Tampilkan bahasa badan yang lebih yakin dan beradab ketika temuduga dijalankan. Duduk atau berdiri dengan tekstur badan yang betul. Tarik nafas sedalam mungkin dan hembus perlahan-lahan untuk menghilangkan perasaan cemas dan ianya membantu anda untuk lebih yakin. Berjabat tangan sekiranya penemuduga menghulurkan tangan dan berikan senyuman paling manis buat mereka.

jabat tgn

15. Menangi Penemuduga Dengan Menjadi Diri Sebenar Dan Bersikap Positif

Jadilah diri anda yang sebenar ketika temuduga dijalankan. Dengan cara ini, penemuduga akan rasa lebih dekat dengan anda dan anda juga menjadi selesa. Sentiasa positif dengan memberikan senyuman serta penggunaan bahasa badan yang baik dapat membantu kelancaran proses temuduga dijalankan.

16. Menjawab Soalan Dengan Jujur

Jawab setiap soalan yang diajukan dengan jujur. Fokus pada kekuatan utama anda dan mengapa latar belakang anda menjadikan anda layak untuk menjawat jawatan tersebut.

17. Kaitkan Jawapan Anda Dengan Kemahiran Dan Pencapaian Anda

Setiap kali anda menjawab soalan yang diajukan, kaitkan jawapan anda dengan kemahiran serta pencapaian anda. Gunakan setiap peluang yang ada supaya jawapan yang diberikan adalah menarik dan penemuduga menjadi yakin dengan anda.

18. Pastikan Jawapan Anda Ringkas Dan Fokus

Masa anda dengan setiap penemuduga adalah terhad. Jadi anda perlu fokus dengan memberikan jawapan yang ringkas dan tidak bercakap perkara yang tidak penting.

senyum

19. Jangan Bercakap Negatif Mengenai Majikan Anda Sebelum Ini

Jangan sesekali anda menceritakan masalah anda dengan majikan sebelum ini pada penemuduga walaupuan anda disoal oleh mereka. Ini boleh membuatkan penemuduga memberikan pandangan yang negatif buat anda. Anda hanya perlu fokus pada kelebihan dan kebaikan yang anda perolehi untuk penambahbaikan di masa akan datang.

Tips Selepas Temuduga

Setelah temuduga selesai, anda boleh lakukan perkara berikut :

20. Tanya Mengenai Langkah Seterusnya

Selepas temuduga tamat, anda boleh bertanya sama ada penemuduga dan Pengurus Sumber Manusia apa yang anda harapkan seterusnya. Mungkin anda akan menerima emel susulan seperti keputusan temuduga anda, syarat tambahan seperti tugasan atau senarai rujukan atau temuduga yang lain.

21. Hantar Emel Terima Kasih Secara Peribadi

Minta kad nama setiap penemuduga selepas sesi temuduga tamat. Sekurangnya anda boleh menghantar emel kepada mereka dan ucapkan terima kasih serta masukkan nota yang telah anda catatkan semasa sesi temuduga dijalankan.

emel iv

Semoga perkongsian ini memberi manfaat serta membantu anda untuk menghadapi temuduga dan mendapat pekerjaan yang anda idamkan.

Semoga berjaya.

You might also like

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.